Muziektherapie: hoe het je gezondheid en welzijn helpt

Muziektherapie is iets wat bij de meeste personen niet gelijk een belletje zal doen rinkelen. Mits je er een keer mee in aanraking bent gekomen of het gedaan hebt, zul je hier vaak weinig tot niets van af weten. Goed nieuws: hier gaan we gelijk verandering in brengen!

Wat is muziektherapie?

Het is een bepaalde vorm van hulpverlening. Het laat zich het beste omschrijven music therapyals een behandeling die muziek gebruikt bij het verbeteren van de ontwikkeling, verwerken van bepaalde gebeurtenissen of het aanpassen van het gedrag. Naast de drie
doelstellingen die hier genoemd worden, zijn er nog talloze andere dingen die ermee behandeld worden.

Vaak werkt het zo dat een muziektherapeut eerst een sessie doet en daarin onderzoekt wat muziek betekent voor degene die hij of zij behandelt en of het deze persoon kan helpen. Als dit het geval blijkt, zal de therapeut een plan voor een behandeling opstellen met de persoon die deze zal ondergaan.

Hoe werkt het?

De meeste muziektherapeuten hebben zelf muziek gespeeld of doen dat nog steeds. Ze kunnen zo met ritmes of bepaalde instrumenten patiënten helpen. Dit kan op allerlei verschillende manieren zijn. Voor elke behandeling zal dit anders bepaald worden. Het hoofddoel van een behandeling is de patiënt te helpen met het verwerken van bepaalde problemen of stoornissen.

Deze methode wint aan populariteit. Ondanks dat het nu bij de meeste mensen nog niet iets is waar ze bekend mee zijn, zou dat in de nabije toekomst weleens kunnen veranderen. Voor mensen die de ambitie hebben muziektherapeut te worden zijn er steeds meer opleidingen beschikbaar. Zo zal deze interessante manier van therapie alleen maar groeien. Vaak gaan deze opleidingen samen met andere soorten therapie die wel wat weg hebben van deze. Het ligt immers maar net aan de persoon, zo kunnen andere soorten creatieve therapie voor bepaalde mensen weer beter zijn.