Klassieke concerten

Bij het horen van het woord ‘concert’ denken veel mensen meteen aan popconcerten in open lucht en festivals. Het woord concert is echter een algemene benaming voor een muziekuitvoering en heeft een veel bredere betekenis dan alleen maar popconcerten en festivals. Wist je trouwens dat het woord concert afgeleid is van het Latijnse woord ‘concertare’ wat ‘met elkaar afspreken’ betekent. En dat is nu juist wat er tijdens een concert gebeurt: alle leden van een groep moeten met elkaar afspreken om een muziekstuk perfect uit te voeren en dit als een geheel te laten klinken.

Een andere populaire vorm van een concert is een klassiek concert. Door een concert of een ensemble worden er klassieke muziekuitvoeringen gegeven en deze vinden hoofdzakelijk in concertzalen plaats.

Klassieke concerten worden meestal gegeven door een orkest of een ensemble en vinden vaak plaats in concertzalen. Deze zalen werden zo ontworpen dat ze een perfecte akoestiek hebben. Dit is ook wel echt nodig want bezoekers van klassieke concerten komen niet alleen voor de nummers die de orkesten brengen, maar ook om te genieten van de uitzonderlijke klankkleur. Om deze aangename akoestiek te bereiken hebben de meeste concertzalen een min of meer rechthoekige vorm en zijn ze hoog en smal. Ook de plafonds van concertzalen zijn zodanig ontworpen dat zij het geluid op een perfecte manier reflecteren. Niet alleen de vorm van een concertzaal draagt bij tot een perfecte akoestiek, maar ook het materiaal van de wanden en de vloer en de materialen waaruit het meubilair gemaakt werd kunnen muziek hemels laten klinken.

Amsterdam ConcertgebouwTwee Nederlandse concertzalen die wereldwijd bekendstaan omwille van hun uitstekende akoestiek zijn het Amsterdamse Concertgebouw, het Concertgebouw van Haarlem en het concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen.

Ben je niet alleen gefascineerd door popmuziek, maar wil je ook eens een heus klassiek concert bijwonen, dan kan je op de website van nu.nl heel wat informatie vinden over klassieke concerten, die zowel in Nederland als in het buitenland georganiseerd worden.