Hoe krijg je een goede sound bij een concert?

Het is iets waar mensen altijd over bezig zullen blijven: geluid tijdens een concert. De een vindt het al snel te hard staan, de ander wil het juist harder hebben. Het is bij vrijwel iedereen bekend dat het geluid normaal gesproken een stuk beter is in echte concertzalen dan bijvoorbeeld stadions. Dit heeft alles te maken met het feit dat stadions niet in de eerste plaats voor concerten zijn gebouwd. Toch zijn het vaak de enige plekken waar heel veel bezoekers tegelijk toegelaten kunnen worden. Dit is uiteraard handig voor als de echt grote artiesten komen optreden. In de echte muziekzalen zal het geluid negen van de tien keer prima in orde zijn.

De meeste baroadiesnds en artiesten hebben een prima team van roadies die, in samenwerking met de geluidmensen van de locatie waar een concert is, zorgen voor een zo goed mogelijke sound. Hoe deze precies tot stand komt hangt af van meerdere factoren. Op sommige plekken is het gewoon ontzettend moeilijk een ideaal geluid t
e bewerkstelligen. Dit heeft soms te maken met de indeling van de zaal en de vorm van het podium. Acts hebben meestal een eigen decor op het podium, wat als het meezit, goed samengaat met de manier waarop de zaal ingedeeld is.

Als laatste heeft het veel met beleving te maken. Sommige optredens zullen met slecht geluid compleet in het water vallen. Andere zullen het op zich wel kunnen hebben als het geluid niet optimaal is. Het ligt er uiteindelijk dus ook aan welk soort muziek er gespeeld wordt en of het om iemand gaat die alleen maar zingt of ook nog een hoop andere onderdelen heeft tijdens een optreden. Laat je dus niet gelijk uit het veld slaan als je naar een concert wilt gaan op een plek waar het geluid als slecht beschouwd wordt. Dit hoeft niet gelijk invloed te hebben op het totale optreden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *